ClamWin Free Antivirus Forum Index
ClamWin Free Antivirus
Support and Discussion Forums
Reply to topic
Install and launch errors with 0.88.4
lspwiz


Joined: 16 Aug 2006
Posts: 2
Reply with quote
I have installed ClamWin for the first time, in addition to my recently expired NOD32. Current system is Win2000(SP4), with 192MB RAM and 300MHz MMX Intel CPU. The install (all defaults, except not all users) went smoothly, until the final step of downloading current DB, which generated the following error report:
Quote:

Could not start process:
"C:\Program Files\ClamWin\bin\freshclam.exe" --stdout --datadir="C:/Documents and Settings/ntaylor/.clamwin/db" --config-file="c:/docume~1/ntaylor/locals~1/temp/tmphc5xpv" --log="c:/docume~1/ntaylor/locals~1/temp/tmpnwn2js"
Error: The parameter is incorrect.
--------------------------------------
Completed
--------------------------------------

The two temp files did not exist at the time, while the paths appear to be correct. Other than that, I do not know which parameter is incorrect, and how.
I manually downloaded the .CVD files to the specified folder, and created a default FreshClam.conf file in the \bin folder. Now FreshClam works properly.
Launching ClamWin from the desktop icon to scan drive C: generated the following error report:
Quote:

Could not start process:
"C:\Program Files\ClamWin\bin\clamscan.exe" --tempdir "c:/docume~1/ntaylor/locals~1/temp" --max-ratio=0 --recursive --no-mail --infected --max-files=500 --max-space=10240 --max-recursion=5 --show-progress --keep-mbox --stdout --database="C:/Documents and Settings/ntaylor/.clamwin/db" --log="c:/docume~1/ntaylor/locals~1/temp/tmpjqfqek" "C:/" --exclude="C:/WINDOWS/system32/config/default" --exclude="C:/WINDOWS/system32/config/SAM" --exclude="C:/WINDOWS/system32/config/SECURITY" --exclude="C:/WINDOWS/system32/config/software" --exclude="C:/WINDOWS/system32/config/software.alt" --exclude="C:/WINDOWS/system32/config/system" --exclude="C:/WINDOWS/system32/config/system.alt" --exclude="[^/]*\.dbx$" --exclude="[^/]*\.tbb$" --exclude="[^/]*\.pst$" --exclude="[^/]*\.dat$" --exclude="[^/]*\.log$" --exclude="[^/]*\.evt$" --exclude="[^/]*\.nsf$" --exclude="[^/]*\.ntf$" --exclude="[^/]*\.chm$"
Error: The parameter is incorrect.
--------------------------------------
Completed
--------------------------------------

The error here is the missing "=" between "--tempdir" and its folder specification. I verified this by editing the command and running it in a DOS box.

I hope this information helps in the continued improvement of ClamWin. Long live open-source.
View user's profileSend private message
alch
Site Admin

Joined: 27 Nov 2005
Posts: 1751
Reply with quote
there is no need for = in --tempdir parameter, try in the dos box without = and it should equally work

please see this faq:
http://www.clamwin.com/content/view/77/27/
View user's profileSend private message
Install and launch errors with 0.88.4
lspwiz


Joined: 16 Aug 2006
Posts: 2
Reply with quote
The information in the faq about the environment variable was right on the money. I changed it from "comspec=c:\windows\system32\command.com" to "comspec=c:\windows\system32\cmd.exe", then rebooted. No more error reports.

Thanks...
View user's profileSend private message
guitarelf


Joined: 10 Jul 2006
Posts: 8
Location: East London, UK
Reply with quote
I have been unable to successfully download .4 I have tried several different mirrors, including Kent, which is my 'local'. Same problem each time, the download hangs at 99% followed later by a message that the data is corrupt. If the solution to this is in my hands, explainations in very non-tech language please!!
Very Best,
Guitarelf (Nigel) Sad
View user's profileSend private messageSend e-mail
alch
Site Admin

Joined: 27 Nov 2005
Posts: 1751
Reply with quote
do you use download manager or a web browser to download the file?
If it is the browserthen I suggest to empty cache - Tools-Internet Options-General-Temporary Internet Files-Delete Files.
The file can also be corrupt at your proxy server if you have one.
View user's profileSend private message
guitarelf


Joined: 10 Jul 2006
Posts: 8
Location: East London, UK
Reply with quote
Thanks alch. I tried the download using Firefox (previously used IE). Everything worked just fine. .4 now safely installed & up & running,
Best,
Guitarelf (Nigel) Very Happy
View user's profileSend private messageSend e-mail
Install and launch errors with 0.88.4
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT  
Page 1 of 1  

  
  
 Reply to topic