ClamWin Free Antivirus Forum Index
ClamWin Free Antivirus
Support and Discussion Forums
Reply to topic
Command Line only question...
clamuser1862


Joined: 14 Dec 2007
Posts: 3
Reply with quote
If I am only interested in running the command line version (clamscan.exe) is it safe to delete the entire 'lib' directory from the install? I'm trying to get the size of the install as small as possible so it can be integrated into some other applications.

I don't know much about clamwin, but to me it looks like most files in the 'lib' directory are python files that hopefully are only being used for the GUI. However, I obviously don't want to delete that directory if it is integral to the virus scanning.

Can anyone help?

Thanks!
View user's profileSend private message
Re: Command Line only question...
b0ne


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 174
Reply with quote
clamuser1862 wrote:
If I am only interested in running the command line version (clamscan.exe) is it safe to delete the entire 'lib' directory from the install?


Quote:
to me it looks like most files in the 'lib' directory are python files that hopefully are only being used for the GUI.


Correct.

The only files needed are these for a functional command line scanner:
clamscan.exe
freshclam.exe
libclamav.dll
Microsoft.VC80.CRT
pthreadVC2.dll

and if you want to mess with the signatures, otherwise this is optional:
sigtool.exe
View user's profileSend private message
budtse


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 372
Location: Belgium
Reply with quote
If you just want to use clamscan, i suggest you completely uninstall clamwin and download Sherpya's native port from http://oss.netfarm.it/clamav/ http://oss.netfarm.it/clamav/. Then you will have only the files you need, except for the virus database which you can download from http://www.clamav.net www.clamav.net.
View user's profileSend private message
clamuser1862


Joined: 14 Dec 2007
Posts: 3
Reply with quote
as a followup, can you explain how the configuration works for clamscan and freshclam? i'm trying to put as much configuation info as possible into these config files so that I can just run clamscan and freshclam without any parameters/flags.

1) where can i find a list of all options for clamd.conf
2) when executing clamscan and freshclam what config file(s) do they look for? i keep seeing references to files like "clamd.conf", "freshclam.conf", and "clamconf.conf". are they all different? do they each support different options and if so, where can I find a full listing of them?

thanks guys!
View user's profileSend private message
GuitarBob


Joined: 09 Jul 2006
Posts: 4799
Location: USA
Reply with quote
The final post in this thread may help you: http://forums.clamwin.com/viewtopic.php?p=4818

Regards,
View user's profileSend private message
clamuser1862


Joined: 14 Dec 2007
Posts: 3
Reply with quote
thanks, but those just look like the command-line options. i want to try and configure my clamd.conf file with these options permanently, so that i can just run "clamscan.exe" and it will automatically work.

for instance, in my clamd.conf file I have

DatabaseDirectory C:\xxx\yyy

and when I run clamscan.exe it knows to use the database in that directory without supplying the "--datadir" parameter.
View user's profileSend private message
GuitarBob


Joined: 09 Jul 2006
Posts: 4799
Location: USA
Reply with quote
I'm not familiar with using ClamWin in a network environment, so I'm not much help. I understand that it presently uses clamscan--not clamd, for scanning.

Regards,
View user's profileSend private message
sherpya


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 899
Location: Italy
Reply with quote
you can merge this registry entry
Code:

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ClamAV]
"ConfigDir"="C:\\Clamav"
"DataDir"="C:\\Clamav\\db"


for datadir you may want to share it with clamwin
freshclam needs a config file while clamscan not

basic freshclam.conf:
Code:

DatabaseMirror database.clamav.net
DNSDatabaseInfo current.cvd.clamav.net


you can also use HKCU instead of HKLM in the registry
hope this helps
View user's profileSend private message
Command Line only question...
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT  
Page 1 of 1  

  
  
 Reply to topic